Blog > Komentarze do wpisu

żeberka po meksykańsku...

żeberka po meksykańsku...

   Żeberka po meksykańsku...

70 dkg żeberek

odrobina soli peklującej,

1 młoda cukinia,

1 czerwona papryka,

1/2 puszki czerwonej fasoli,

cebula czerwona,

1 szklanka soku pomidorowego,

3 łyżki smażonych pomidorów (ja korzystam z firmy pudliszki),

sól,

pieprz,

chilli,

1/4 łyżeczki słodkiej papryki,

pomidory suszone w płatkach lub proszku (1/2 łyżeczki),

kminek, szczypta cukru,

kolendra,

oregano,

cynamon,

odrobina gałki muszkatołowej,

 

 

żeberka po meksykańsku...

 

Mięso umyć, podzielić na porcje, natrzeć odrobinę solą peklującą, odstawić na dwie-trzy godziny do lodówki.

W głębokim rondlu lub brytfannie (garnek nadający się do piekarnika), rozgrzać kilka łyżek oleju, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, a następnie żeberka. Zalać sokiem pomidorowym, dodać pomidory, przyprawy i wstawić pod przykryciem na ok 1-1,5 godziny do piekarnika.

Do mięsa radzę często zaglądać, gdyż sok może zgęstnieć i wtedy należy dodać odrobinę wody.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy podsmażoną, pokrojoną w plastry cukinie, posiekaną i podsmażoną paprykę, oraz fasolkę z puszki.

Przykryć i piec jeszcze ok 15 minut. Jeśli zaś sos jest za rzadki, można garnek odkryć w celu odparowania części sosu.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.

Smacznego

 

Hola Mexico 2

 

czwartek, 24 maja 2012, morrigan23
Tagi: mięso

Kontakt morrigandor@gmail.com
Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl