Blog > Komentarze do wpisu

Klasyka.... Drożdżowa strucla z jabłkami czuli zawijaniec Babci Papy....

strucla drożdżowa z jabłkami

Dziś przeglądam zdjęcia w komputerze. Potrawy, które przygotowałam do wrzucenia na bloga. Dawniej i zupełnie nie tak dawno. Niektóre wydawało by się, że zaledwie wczoraj, inne zaś przed wiekami.

To uświadomiło mi upływ czasu. Dnie uciekające jak paciorki.... jeden za drugim. Nanizane na sznurek, tworzące pasmo, po którym wędrujemy.

Za oknem dzieci bawią się na przerwie między lekcjami. Czapki, długie płaszcze, ciepłe rękawiczki.

A nie tak dawno lato swoimi promieniami zachęcało do spacerów. Córka biegała bosymi stopami rozgniatając gorący piasek. Dziś, przeziębiona, została w domu. "Mamo, ciasto".

Skubiemy więc jabłecznik drożdżowy.

Jeszcze dawniej, w innym świecie, innym miejscu, sama siadywałam w kuchni, po powrocie ze szkoły, z kubkiem gorącego mleka. Skubiąc zawijaniec drożdżowy mojej ukochanej Babci Papy. :)))

strucla drożdżowa z jabłkami


Ciasto drożdżowe:

3 dkg drożdży,

8 łyżek drobnego cukru (ja dałam brązowy),

150 ml śmietany z kartonika (ja dałam 18 sto procentową),

50 dkg mąki tortowej (ciasto ma być luźne, jednak łatwo się składać, w razie czego można podsypać 2 łyżki mąki),

szczypta soli,

2 jajka,

20 dkg masła

 

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, zalać połową letniej śmietany. Odstawić na około 30 minut, aby utworzył się zaczyn.

Dodać mąkę, szczyptę soli, cukier, śmietanę podgrzać z 5 dkg masła, przestudzić, dodać do mąki. Wyrobić razem z zaczynem na gładkie ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia, ciasto ma podwoić swoją objętość.

Ciasto rozwałkować na płat grubości około 1 cm, na środku ciasta rozłożyć pokrojone resztę masła, złożyć, rozwałkować, złożyć ponownie - rozwałkować. Powtórzyć trzy razy.

Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 minut.

Po tym czasie wyjąć, rozwałkować, wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka, zwinąć jak struclę, ułożyć w blasze. Ja piekłam w czworokątnej, zwinięte jak ślimak, dzięki temu wyszedł mi placek. Można jednak wyłożyć na podłużną blachę i piec jako typową struclę.

Przygotowaną struclę zostaw do wyrastania, trwa to około 30 minut. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać płatkami migdałów i grubym cukrem (cukrem migdałowym lub cynamonowym). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 - do 50 minut.

 

Masa:

1 kg jabłek obranych i pokrojonych w drobne plasterki lub startych na tarce,

kilka łyżek cukru do smaku, cynamon, gałka muszkatołowa, odrobina przyprawy do piernika.

Radzę doprawić tak, jak każdy lubi, ja korzystam z tej kombinacji przypraw.

 

Ciasto to nadaje się również do przygotowania strucli z innym nadzieniem. Np gotową lub samodzielnie przygotowaną masą makową. Często, oprócz tych tutaj,  z tego ciasta piekę także rogale nadziewane marmoladą lub masą makową. Polecam i zapraszam :))))

poniedziałek, 29 października 2012, morrigan23

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: anula, *.dynamic.chello.pl
2012/10/29 14:31:06
Oj pyszny ten drożdżowiec, wybornie smakuje z kubkiem kakao.
-
olciaky
2012/10/29 15:57:14
mm.. wiesz, mam ochotę wypróbować ten przepis;)
-
morrigan23
2012/10/29 23:30:39
wypróbuj, polecam, ciasto jest naprawdę świetne :))))
-
Gość: zdrowo -bezglutenu, *.bb.sky.com
2017/05/29 12:37:58
ja uwazam ,ze maki 50 dkg to napewno zamalo!
Kontakt morrigandor@gmail.com
Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl