Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka kwiatki...

 

kruche ciasteczka kwiatki

 

   Nastawiam ekspres na kolejną kawę. Głowa pęka od nadmiaru myśli. Znowu oberwałam za prace społeczne:)) Są jeszcze Dyrektorzy Szkól zakorzenieni obiema nogami w sztywnych zasadach PRL. Są jeszcze osoby, nie rozumiejące, że na pewne sprawy nie mają już wpływu a ich władza nie sięga aż tak daleko.

Na stole leży nowy numer Monitor Magazine, a ja nie potrafię się skoncentrować na treści pisma. Widzę dzieci z naszej szkoły potrzebujące zajęć z gimnastyki korekcyjnej, zajęć z Trenerem Osiedlowym, zajęć dodatkowych z przedmiotów. Widzę ludzi gotowych te zajęcia zorganizować. Widzę fundusze unijne gotowe za nie zapłacić. I widzę dyrektorkę mojej szkoły z jej brakiem zgody na użyczenie sali. Nie musi nic robić, Programy unijne na wyrównanie szans i dysproporcji dzieci "wykluczonych" są na wyciągnięcie ręki. Program Trenera Osiedlowego działa prężnie w kilku szkołach, do naszej zgłosili się sami z propozycją zorganizowania zabaw z maluchami. I jest tylko jedno ale. Pani Dyrektor nie dająca zgody na odbycie się tych zajęć w jednej z sal lekcyjnych.....

Boli mnie głowa.

Na oderwanie myśli zagniatam ciasto i piekę ciasteczka kwiatki.

kruche ciasteczka kwiatki

 

kruche ciasteczka kwiatki

 

Maślane kwiatki:

20 dkg masła,

3/4 szkl cukru,

3 łyżki cukru waniliowego,

większe jajko,

skórka otarta z połowy cytryny,

proszek do pieczenia na czubek noża,

2 szkl mąki,

dżem dowolny (ja daję powidła śliwkowe i marmoladę różaną)

cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa lub jakiś krem czekoladowy, orzechowy itp

 

Masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodać jajko, potem mąkę, skórkę i proszek i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto wstawić do lodówki na 1,5 godziny, a można i na noc.

Ciasto rozwałkować na dobrze wysypanym mąką blacie na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Foremką o dowolnym kształcie wyciąć ciasteczka, w połowie za pomocą kieliszka wyciąć otworki.

Piec kilkanaście minut w temperaturze 170 stopni. Ciasteczka nie powinny zbyt mocno zbrązowieć, gdyż będą gorzkie.

Całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć tymi z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, można zamiast dżemu zlepić kremem lub czekoladą.


W każdej wersji są pyszne....

 

 

 

 

Polecam, zapraszam i miłego wieczoru wszystkim życzę :)))

środa, 14 listopada 2012, morrigan23
Tagi: ciasta

Polecane wpisy

Kontakt morrigandor@gmail.com
Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl