Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe z płatkami owsianymi i miodem....

 

ciasto dyniowe z płatkami owsianymi

 

Ostatnio wciąż kupuję dynię. Opiekam ją w piekarniku, a potem łyżką wybieram miąższ. Przerabiam z jabłkami na powidła, dodaję do ciast, ciasteczek, bułek i zup.

Uwielbiam jej żółtosłoneczny miąższ i to, że pasuje niemal do wszystkiego.

Te ciasto przerobiłam z przepisu na moje ciasto marchewkowe. Jak już mówiłam, wychodzi ono zawsze, trudno je zepsuć, można kombinować i zmieniać..... Z rewelacyjnym efektem. :))

Polecam:

ciasto dyniowe z płatkami owsianymi

 

Dyniowe ciasto z płatkami owsianymi:

4 jajka,

1 szkl oleju,

2 szkl pulpy dyniowej (dynię pokroić w kawałki, skropić olejem i wstawić do piekarnika do czasu aż miąższ będzie miękki i da łatwo wybrać się łyżką),

1 szkl mąki pełnoziarnistej (można użyć orkiszowej, żytniej, kukurydzianej,

3/4 szkl mąki razowej,

1/2 szkl płatków owsianych (ub innych np. jaglanych),

2 łyżeczki sody,

3/4 szkl cukru (ja daję 1/2 szkl cukru i trzy łyżki miodu naturalnego),

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki cynamonu,

odrobina przyprawy do piernika, gałki muszkatołowej,

odrobina aromatu rumowego lub likieru amaretto,

cukier waniliowy,

 

Jajka utrzeć na puch z miodem i cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej, przyprawy, mąki. Na końcu dodać pulpę z dyni i dokładnie utrzeć.

Wmieszać płatki owsiane.

 

Przelać do kwadratowej średniej blaszki, piec ok 45 minut w 200 stopniach. Gdyby ciasto za mocno się przypiekało, zmniejszyć temperaturę do 175 stopni.

 

 


wtorek, 06 listopada 2012, morrigan23
Tagi: ciasta

Polecane wpisy

Kontakt morrigandor@gmail.com
Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl