Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pierogi z kurkami...

pieczone pierogi z kurkami...

 

Dziś spędzam dzień w domu. Chleb pięknie wyrasta w kuchni, aromat ciepłej bułeczki wywołuje burczenie w brzuchu. Na stole leży "Monitor Magazine" z dodatkiem Liski, a obok kubek parującej latte. Chwilo trwaj :))

pieczone pierogi z kurkami...

 

PIEROGI PIECZONE Z KURKAMI:

1/2 kg mąki,

jako,

2 łyżki masła,

3/4 szkl gorącej wody,

sól, pieprz

kilka gałązek tymianku,

 

1/2 kg kurek (mogą być pieczarki),

jajko,

4 łyżki masła,

2 łyżki oleju,

cebula,

2 łyżki tartej bułki,

sól, pieprz

 

   Grzybki oczyść, posiekaj w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej z masłem, podsmaż pokrojoną cebulę, a następnie grzybki. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z bułką, jajkiem.

Mąkę z solą posiekaj z masłem. Zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę wody zimnej, wbij jajko, wyrób ciasto.

Z ciasta wykrawaj kółka, nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierogi.

Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym żółtkiem, posyp listkami tymianku. Piecz 30 minut w 180 stopniach.

 

Miłego i smacznego dziona :))))

czwartek, 15 listopada 2012, morrigan23

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/16 08:43:22
Chodzą za mną cały czas pierogi smażone... obojętnie z czym w środku. Twoje wyglądają wybornie
Kontakt morrigandor@gmail.com
Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl